Kovács Ferenc gyógymasszőr * Telefon: +36-30-511-0885

Mi az izületi manipuláció, mi is történik a manipuláció során?

Egy gyors, határozott mozdulattal növeljük az ízfelszínek szétválasztását. A hirtelen bekövetkezõ intraartikuláris (izületen belüli) nyomáscsökkenés vákumképzõdést eredményez. Ekkor széndioxid és inert gázfelszabadulás történik, mely izületi roppanással jár.
Az ízületi ropogás a szinovális folyadékból felszabaduló gázmikrohólyagok szétpukkanásából, valamint a tokrendszer hirtelen megfeszítésekor keletkezõ zaj összegzõdésébõl származó hangjelenség. Ezek a mikrohólyagok az ízületi résbe kerülnek s 30-40 perc múlva újraoldódnak az ízületi folyadékban, biztosítva az ízület tartását, feszességét, "légpárnázottságát".

Az ízületi manipulációval javul a mozgáskészség és csökken a fájdalom. Így pedig az emberi test öngyógyító képessége elõtt megnyílik az út. Szervezetünk regenerálja önmagát.

Az ízületek manipulációjával, az ízületek mozgásáért felelõs receptorsejteket stimuláljuk - a testtartásért felelõs érzékelõket, melyek visszajelzést küldenek az agyba az izület elhelyezkedésérõl. A stimuláció az egész idegrendszer mûködését befolyásolhatja.

Attól függõen, hogy a gerinc melyik részén fordul elõ az idegirritáció, a következõ tünetektõl szenvedhet a páciens:

- fejfájás, migrén
- nyakfájdalom, fejfájás
- hátfájás
- derékfájás (lumbágó, isiászos tünetek)
- mellkasi vagy hasi fájdalom
- belszervi tünetek (belgyógyászati kórképek)
- váll-, kar-, csukló- és kézfájdalom (tenisz-golfkönyök)
- láb-, térd-, boka- és lábfejfájdalom.

A kínai medicina úgy tartja, hogy az ízületi blokk (a roppanás elõtti állapot) gátolja az energiaáramlást a meridiánokban. Így érthetõ, hogy a manipulációk után nem csak helyi hatást érünk el, hanem különbözõ belszervi problémák is javulnak s az egész szervezetben javul az energia áramlása
Az izületmanipuláció a gerincoszlop és más izületeken végzett kezelés. Az izületmanipuláció során a masszõr feladata az, hogy egy szelíd és speciális manipuláció segítségével felszabadítja az izületet oly módon, hogy megszûnjön az irritáció, és az üzenetek újból megfelelõ módon jussanak el az izmokba, szervekbe és mirigyekbe.

 

Kovács Ferenc (gyógymasszõr)

Designed and hosted by PortDesign.